header blue

Gondolatok a 2017-es évről

 

A 2017-es év elmúlt, mely ismét sok kihívást és új feladatokat tartogatott. Összességében ez az év komolyabb nehézség nélkül zajlott, de ez a megközelítés kissé nagyvonalú - a klub élete ennél sokkal összetettebb.

A 2017-es évet a 2016-ról áthúzódott problémás alombejelentések tisztázásával kezdtük. Az eddigi évekhez hasonlóan most is szinte alig akadt olyan alombejelentés, amely a klub ellenőrzése alá került és hiánypótlás nélkül fogadtuk volna el. Kérem a tisztelt sporttársakat, hogy figyelmesebben töltsék ki az alombejelentőket és a mellékleteket! Jellemző hibák az alábbiak voltak:

-       Szülők származási lapján 3 generációban hiányoznak a felmenők színei.

-       Transzponder beültetési lapon hiányzik az állatorvosi bélyegző lenyomata.

-       Hiányosan kitöltött dokumentumok, stb . . .

Az év kezdetével együtt meghirdettük a 2017. évi klub kiállításunk időpontját - 2017.04.22. Kamaraerdei Szabadidőközpont, valamint a meglepetésként felkért ír küllembíró nevét (John R. Walsh). Látványos nevezési lap készült, igényes grafikával, amely minden fajtakedvelő figyelmét felkeltette. Sajnos a nevezési létszámban ez nem köszönt vissza. A kiállításunk szponzora a Royal Canin, aki évek óta megtisztel minket a bizalmával.

A 2017. évi fajtaspeciál kiállításunkat ismét az őszi komáromi CACIB kiállítással párhuzamosan tartottunk meg, amelyre a MEOESZ elnökét, Korózs András urat kértük fel, hogy véleményezze a felvezetett kutyákat. Ez a kiállításunk az utóbbi évek legmagasabb nevezési létszámát hozta. A kiállításunk bőkezű szponzora az Alpha Vet Kft. volt, amely Eukanuba tápokkal támogatott minket.

A két fő rendezvényünk az alig elkerülhető hibák és a mindig létező elégedetlenkedők negatív véleményének ellenére, szervezés és a szakmaiság szempontjából egyaránt vállalható rendezvények voltak. A kiállításaink elérték a céljukat: a német dog nemzetközi állományának fajtabemutatását, népszerűsítését, valamint a hazai tenyésztési kultúra eredményeként létrejött magyar kiállítási és tenyészegyedek bemutatását.

Megtartottuk a meghirdetett tenyészszemléinket, amelyeken kevés felvezetett kutya vett részt.

-       02.18.       Budapest                  5 egyed

-       04.22.       Kamaraerdő             9 egyed

-       06.11.       Agárd                         7 egyed

-       08.19.       Szolnok                     2 egyed

-       10.21.       Komárom                  7 egyed

Az év elején került sor a szokásos klubvacsoránkra, ismét az éves közgyűléssel és a szemléletegyeztetéssel együtt, amelynek a Soponyai Fácános Hotel adott helyszínt, és 35 fő tisztelt meg bennünket a részvételével.

2017. évben is születtek jelentős kiállítási sikerek, amelyek a magyar tenyésztés sikerei. Az eredmények nem tehetik elbizakodottá a tenyésztők és a kiállítók többségét, mert ezek az eredmények mégis csak egy szűk kör, tiszteletet és elismerést kivívó értékei.

2017-ben a klub szerződést kötött a SeqOmics Biotechnológiai Kft-vel, így szolgáltatásaikat a klubtagok kedvezményesen vehetik igénybe.

A klub pénzügyi támogatásra sikeresen pályázott a MEOESZ kiírt tenderén, amely a klub működési és rendezvény szervezési feladatainak anyagi hátterét biztonságosabbá tette. A 2017. évi MEOESZ pályázatra is beküldtük anyagunkat, bízva a pozitív elbírálásban. Sikeres volt a pályázatunk így a 2018-as évre ismét anyagi támogatást kapott a szervezetünk.

Az év vége felé megerősödött a tagság és a fajtakedvelők negatív véleménye, amelyben a klub honlapjának modernizálása és állandó frissítése jogos igényként merült fel. A weboldalunk kérdésköre állandó megoldandó problémaként évek óta létezik. A megoldást megkerestük, a folyamatos frissítés és tartalombővítés megkezdődött.

A klub vezetésének aktív tagjai tisztességgel végzik vállalt munkájukat, ahogy azt a Közgyűlés és az Alapszabály meghatározta. Többen jelezték a tagok és a fajtakedvelők közül, hogy szívesen segítenek a klub életének szervezésében és az eseményeink megrendezésében. Köszönettel veszük ezt! A segítő tagok 2018-ban bizonyíthatnak a tagság felé - így biztosan számíthatnak ennek későbbi elismerésére!

A Danubius Dog Klub a német dog fajta tenyésztésének keretfeltételeit szabja meg. A tenyésztői szemléletek különbözőségeinek teret ad addig, amíg ezek a kiszabott határokon belül maradnak. A klub halad a maga útján, az elődök személyes teljesítményeire, mint alapköveikre épülnek mai cselekedeteink, de ez nem gátol bennünket abban, hogy elfogadjuk a mai kor kihívásait.

A klub szolgáltatásaival igyekszik megtartani a tenyésztők bizalmát. Szervezi a klub életét, figyeli a fajta fejlődését és a nemzetközi tenyésztési aktualitásokat. Nagy hangsúlyt fektet a kiváló környezetben, lehetőleg nagy létszámú közönséget vonzó, látványosrendezvények megtartására. Igyekszik a fajtával kapcsolatos dokumentációs munkákat rugalmas ügyintézés mellett, időben elvégezni. A  kiállításokon és a tenyészszemléken törekszik arra, hogy minőségi, jól használható és a funkcionálisan egészséges egyedek alapján kialakított fajta standarddal összehasonlító bírálatokat, és leírásokat adó küllembírókat foglalkoztasson.  

A 2017-es év elhozta a német dog kölykökkel kapcsolatban a megélénkült hazai keresletet. Ezt annak is köszönhetjük, hogy nagyságrendekkel kevesebb a kölyök. A tenyésztési kedv visszaesett, új tenyészetek alig jönnek létre, régi tenyészetek pedig megszűnnek. Ez, a klub tagsági létszámában és a kiállításokra nevezett hazai kutyák számában is nyomon követhető. A tenyésztők többsége nem hajlandó marketing eszközökkel élni, ennek szakmai és pénzügyi okai egyaránt vannak. A tenyésztők a saját honlapjaikat évek óta nem frissítik, ingyenes hirdetési felületeket, legfőképp a közösségi oldalak adta lehetőségeket használják hirdetésre. A klubtól elvárják, hogy hirdetési platformot biztosítson tenyészetük részére, ezért erre ismételten lehetőséget adunk, a honlapunkon. A tenyészetek törekszenek a külföldi kölyökeladásra, amely a kennelek finanszírozási szempontjából érthető. Viszont így a legkiválóbb kölykök java elkerül az országból, az aktív kiállítási és későbbi tenyészegyedek létszáma csökken. Évről évre nő a szakadék a jó kennelek tenyészkutyái és a német dogot tartó gazdák kutyáinak minősége között. Ez az állomány minőségére és használati értékére egyaránt igaz.

Tudomásul kell venni, hogy költségminimalizálással a német dog tartása, főleg a tenyésztése nem lehet sikeres! Továbbá a tenyésztés nem csak arról szól, hogy párosítjuk a tenyészegyedeket. A vemhes szukának megfelelő körülményeket kell biztosítani és a kölykök felnevelése sok, időnként nagyon sok élő munka ráfordítását igényli. Nehéz ezt a ráfordított munkaidőt a kutyakölykök eladási árában, mint hozzáadott értéket érvényesíteni, pedig jelenleg az élő munka az, amire a legnehezebb dolgozót találni a munkaerőpiac egyéb területein is. Talán ezért is csökken az új tenyészetek száma, mert az ezzel együtt járó fizikai munka nem vonzó.

2018 ismét kihívásokkal teli évnek ígérkezik. Az éves rendezvénytervezetünk és programjaink közzétettük, igyekszünk az elvárásoknak megfelelni és zökkenőmentesen megtartani tervezett programjainkat.

2018. január 11.

                                                                                  Almási Nándor

ddk regi logo

 

Danubius Dog Klub (DDK)

a Német Dog magyarországi fajtagondozó szervezete

5071 Besenyszög, Hajnal u. 34..Tel/Fax: +36 30 207 3230
https://www.facebook.com/danubiusdogclub/
http://www.danubiusdogclub.hu    info@danubiusdogclub.hu
Bankszámlaszám: OTP BANK 11742221-20036469-00000000

DDK calligraphic bigbg