header blue orig

Locus/lokusz: génhely, ahol az adott helyhez tartozó génváltozatok közül 2 db, azaz egy pár található. A színgenetikai tesztek során azt vizsgálják, hogy az adott helyen az adott kutyában milyen génváltozat található az egyik, és milyen a másik helyen. Az információ birtokában a párválasztással befolyásolható tervezett alom lehetséges színösszetétele.

D-Locus D1 ( Dilution / Dilute ): úgynevezett "hígító", aminek hatásával a hétköznapokban a kék színű dogok esetén találkozunk, de ez felelős az "izabellának" (kék maszkos sárga) nevezett szín kialakulásáért is. 

K-Locus: Heterozigóta domináns formában az egyed fekete színű. Heterozigótaság esetén sárga/csíkos színt hordoz. Az utóbbi évek visszajelzései alapján ez a teszt a német dognál nem alkalmas annak elkülönítésére, hogy melyiket., a kutatások folyamatban vannak.

H-Locus: homozigóta formában embrionálisan letális, ezért két hordozó párosítása esetén alacsonyabb alomszám várható. Merle dog mellé érdemes harlekin-hordozó párt választani, így harlekin kölykök is várhatóak az alomban.

M-Locus: a hordozók azonosításával elkerülhetjük a fehér (duplamerle) kölykök születését. Pár éve tudjuk, hogy a merle allél (génváltozat) nem egységes, egyes szakaszainak hossza befolyásolja a mintázat intenzitását. Esetenként úgynevezett "rejtett merle" is előfordul (cryptic merle), ahol a kutya külleméből nem következtethetünk automatikusan a merle allél jelenlétére. Mantelos színben több egyed is ismert.

EM-Locus: A sárga/csíkos állományban jellemző sötét maszkért felelős génhely. Néhány esetben indokolt lehet a teszt elvégeztetése, mivel a kék színű dogok használatával a maszknélküliségért felelős recesszív génváltozat is bekerülhetett az állományba.
S-locus (piebald) "plattenes" vagy egyes "mantelosok" esetében játszik szerepet, egyedileg megfontolandó lehet a tesztelés a foltos/fekete tenyésztők körében.
B Locus "barna" vagy "barna maszkos" dogokat eredményez <bb> formában. Európai állományban nincs számottevő jelentősége, de egyes vérvonalak esetében indokolt lehet.

A-Locus Európai állományban nincs számottevő jelentősége, néhány amerikai tenyészetben látható "black & tan" dog színéért ez a génhely felelős. 

Az egyed színétől függ, mely színgenetikai teszteket javasolt elvégeztetni. 

Sárga vagy csíkos dogok esetében: D-Locus D1      
Kék dogok esetében:   K-Locus    
Fekete és mantelos dogok esetében: D-Locus D1 K-Locus H-locus  M-Locus
Merle dogok esetében: D-Locus D1 K-Locus    
Harlekin dogok esetében: D-Locus D1 K-Locus    

Merlequin (sok fehér területtel rendelkező merlék) vagy
kevés sötét folttal rendelkező harlekin dogok esetében:

D-Locus D1 K-Locus H-locus M-Locus

 Tenyésztésvezetőnk az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen segítséget nyújt a színgenetikai teszteredmények értelmezéséhez, és a tenyésztési gyakorlatban való hasznosításához. 

  

seqomics logo

 A SeqOmics Kft. a Nemzeti Akkreditációs hatóság által akkreditált laboratórium, a 2018/2019-es ISAG körkontrollon 1. minősítést ért el.

Egyik fő tevékenységeként genetikai betegségek DNS-alapú szűrésével foglalkozik, modern molekuláris diagnosztikai eszközök és módszerek felhasználásával. 

Színtesztek ára:

  • A, B lókusz 12000 Ft
  • D, E, M lókusz 10000 Ft
  • Kutya DNS kártya/profil 13500 Ft.
  • A genetikai betegségek szűrésének ára egységesen bruttó 10000 Ft.
 1. A jelenleg vizsgált betegségek listája a megrendelőprogramban érhető el, amit a
  https://www.seqomics.hu/hun/ oldalról a Szolgáltatások => Állategészségügy => Megrendelés útvonalon lehet letölteni.
 2.  A megrendelő lapot értelemszerűen kell kitölteni. A Danubius Dog Klub a SeqOmics Kft. szerződött partnere, tagjaink minden teszt árából 20% kedvezményre jogosultak, ezért ne felejtsék ezt is megjelölni a kitöltés során. Az elkészült pdf fájlt a megrendelés egyedi QR kódjával együtt ki kell nyomtatni, és aláírni.
 3.  A vérmintát (EDTA-s vérvételi csőbe) levevő állatorvos is lássa el aláírásával és pecsétjével a megrendelőlapot.
 4.  A megrendelőlapot csatolja a mintához, és személyesen vagy postai úton juttassa el a SeqOmics Biotechnológia Kft címére (6782 Mórahalom, Vállalkozók útja 7.).
 5.  A vizsgálati díjat a Raiffeisen Banknál vezetett 12067008-01561815-00100006 számlaszámra fizessék be és a megjegyzés rovatba a kiküldött számlán feltüntetett rendelés számot (Order No.) írják be.,

 Az eredmény a minta hiánytalan kézhezvételétől számított 5 munkanapon belül kerül kiküldésre a kérőlapon megadott e-mail címre (amennyiben a befizetés is beérkezett).

 Mivel itt nem szerepel minden, német dog fajtában releváns színgenetikai teszt (pl. K-lokusz, H-lokusz), érdemes érdeklődni, hogy időközben elérhetővé vált-e a kínálatban +36 30 3923642 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. .

 

 Laboklin

 A LABOKLIN kínálatában minden színgenetikai teszt szerepel, mely - jelenlegi tudásunk szerint - elérhető a német dog fajta vonatkozásában.

https://www.laboklin.co.uk/laboklin/GeneticDiseases.jsp?speciesID=GreatDane&catID=DogsCC

 

 DDK calligraphic layout

DDK calligraphic layout