header blue orig

Cseh Klub-,és Szlovák Speciál Kiállítás 


foto: Almási Nándor

2017 nyárvége, szeptember eleje ismét a legnívósabb kiállításoktól volt sűrű. Minden hétvégére esett egy nagy létszámú klubkiállítás, melyek sorát -a már megszokott időpontban- augusztus utolsó hétvégéjén a Cseh klubkiállítás nyitotta. Idén új helyszínen – Hradec nad Moravici - egy szálloda medencéjének a partján, a hegytetőn nyújtózkodó látványos kastély árnyékában került megrendezésre a kiállítás.

 fotóalbum: CSEH KLUBKIÁLLÍTÁS

A foltos színű kutyák minősítését volt szerencsém végignézni, mely az ír bírónő véleményét tükrözte. A szomszédos ringekben a fekete színű kutyák bírálatát egy német bíró, a kékek bírálatát pedig egy lengyel bírónő végezte el. Mivel a foltos színben voltam érdekelt, ezért főleg ezek bírálatát követtem figyelemmel, de közben a fekete bírálatokra; kiváltképp az összevetésekre igyekeztem odaérni.

A bébi és a kölyök foltos kanok itt is, mint majd minden kiállításon, a kezdő kutyák első ringbeli megmérettetéséről szóltak. Ezt követően a fiatal foltos kanok következtek. Ez az osztály mutatja, mely kanok várhatók a jövő évi szezonban a felnőtt osztályokban. A ringben 4 kutya került bemutatásra. Közülük a lengyelek favoritja került ki győztesként, aki kitűnő formában volt e napon és profi felvezetés mellett, magabiztosan nyerte az osztályát. A fiatal kan kitűnő sziluettje és összbenyomása mellett, kissé spriccelt alapszíne és csak résnyire nyitott szemei rontották az összbenyomást. Vetélytársai közül a második egy német kan lett, aki jó mértével és szép foltozásával, tiszta fehér alapszínével tűnt ki. A harmadik az osztályban a szlovák foltos kan lett. A negyedik helyen az osztályban egy nagytáblás foltos kan végzett.

A növendék osztályban magyar versenyzőt is köszönthettünk a két nevezett kutya között. A magyar kutyát többen ismerjük, jól felkészítetten, kirobbanó formában vett részt a versenyen. Szintén nagyszerű handlingelés mellett végezett a második helyen. Az első helyezett a lengyel foltos kan lett, aki nagy méretével és világos, kissé spriccelt alapszínével tűnt ki. Ezt a kutyát a tavaly, a komáromi fajtaspeciál kiállításunkon már láthattuk fiatal osztályban eredményesen szerepelni.

Nyílt osztályba meglepő módon csak három kutya nevezése érkezett. A magyar tenyésztésű apával rendelkező merle fivérek és egy foltos kan közül, az érettebb foltos kan került ki győztesen.

Győztes osztályba nevezett három kan közt a fiatal osztály győztesének alomtestvérét láthattuk viszont. A nagytáblás, de világos fehér alapszínű kan fiatal kora ellenére a győztes osztályban is szépen megállta a helyét, harmadikként végzett. Sajnos a fiatal temperamentumának köszönhetően pár alkalommal kiszabadította magát a felvezetője kezéből és a körön kívüli gazdáját próbálta megközelíteni. A második helyen a német - szintén nagytáblás, sötét foltos - kan végzett, ki erőteljes felépítésével és csontozatával; hosszabb törzsével tűnt fel. Az első helyen a szlovákok erős felépítésű foltos kanja végzett, aki a felnőtt klub győztes címet is kivívta magának.

Párhuzamosan a fekete kanok bírálata is megtörtént, ahol a fiatal magyar résztvevő remekül helyt állt. A növendék fekete kanok közt magyar győzelem született, de sajnos a klub győztes címet nem sikerült megszereznie. Ezt a német, győztes osztályos kan kapta meg. Ez a kan kitűnő testarányaival, nagy méretével, hosszú végtagjaival és nyakával már messziről felkeltette a figyelmet.

A kölyök foltos szukák közt a merle és a foltos összevetéséből a magyar foltos szuka került ki győztesen. Ezután a fiatal osztály következett, ahol 5 fiatal szuka szerepelt, kiknek bírálatát nem tudtam végigkövetni, mert a következő osztályban már saját szukám felvezetésére készültem. A növendék osztályban az összevetés során, szoros versenyben a horvát tenyésztésű fiatal foltos szuka előtt első helyen végeztünk, így a klubgyőztes összevetésre várhattunk. A nyílt osztályt egy német foltos szuka nyerte, míg a győztes osztályt az abban egyedüliként nevezett francia tenyésztésű, cseh tulajdonú foltos szuka nyerte. Ez a szuka lett később a felnőtt klubgyőztes is.

A fekete szukák bírálatát nem tudtam figyelemmel követni, de a felnőtt klubgyőztes összevetést sikerült megnéznem. Szokás szerint nagyszerű mezőny jött össze, ahol egy rendkívül szépen ívelt nyakú, olasz tenyésztésű fekete szuka nyerte a felnőtt klubgyőztes címet. 

 Összességében, ezen a kiállításon is a fekete-foltos színcsoportban most is - a szukák minősége lényegesen meghaladta a kanokét. A kiállításon nekem a legemlékezetesebb a fekete klubgyőztes kan volt, melyet szeretnék más mezőnyben is viszontlátni.

 

Másnap a szlovák speciál kiállítás szerényebb nevezési létszám mellett került megrendezésre. A kiállítási terepet – Kamenny mlyn - segítség és helyismeret nélkül, csak GPS koordináták ismeretében lehetett megtalálni. A hely viszont feledtette a megközelítés nehézségeit. Bekerített területen, árnyas fák hűvösében várakozhattunk kutyáinkkal a megmérettetésre. A kiállítási terület mellett egy élőflórás vizű strand üzemelt, melyet a bírálatok után én magam is kipróbáltam.

fotóalbum: FOTÓK SZLOVÁK SPECIÁL KIÁLLÍTÁS

 A kiállításon szlovák bírónő értékelte a felvezetett német dogokat. Ezen a kiállításon az előző nap kiállított kutyák nagy része ismét felvezetésre kerül. Több olyan szlovák klubtag is nevezett, akik belföldi kiállításokon vesznek részt inkább. A fiatal fekete magyar kan ma is jó formában szerepelt és így meg is nyerte a fiatal osztályt. A győztes osztályban felvezetett 2 fekete kan közül a fiatalabb, túlzásoktól mentes, hosszú végtagokkal és száraz nyakkal rendelkező egyed nyert az idősebb; már érett, kissé elnehezedett, de kitűnő mozgású fekete kan mellett. A kiállításon egy veterán fekete kan is megjelent, aki érett kora ellenére kitűnő formában szerepelt.

A fiatal fekete szukák osztályában ketten, míg a növendék osztályban 3-an mérkőztek meg az osztálygyőztes címért. A fiatal osztályt a magasabb, hosszabb lábú szuka, míg a növendék osztályt a már rutinos, kifejlett fekete szuka nyerte meg. Nyílt osztályban hárman vettek részt a megmérettetésben, itt is a hosszabb végtagokkal rendelkező, nagyméretű, érett, litván tenyésztésű fekete szuka nyert.

Fiatal foltos kanok közt egy látványos, szép, tiszta színű foltos kan nyert merle vetélytársa előtt. Növendék osztályban a magyar résztvevő ismételten szép felvezetés mellett végzett az első helyen. A nyílt osztályos foltos kanok közt egy látványos, világos színű, túlzottan nagytömegű kan és az előző nap cseh klubgyőztes kutyának összevetéséből az utóbbi került ki győztesen. A győztes osztályos, erőteljes felépítésű, markáns kan egyedüliként került felvezetésre, majd a növendék és nyílt osztályos kanokkal összevetésre. Ismételten az előző nap győztese került ki legszebb foltos kanként.

Foltos szukák közt fiatal osztályban a 2 nevezett közül a horvát tenyésztésű elegánsabb szuka került ki győztesen. A növendék osztályban egyedüliként szerepeltünk, így a kitűnő minősítéssel várhattuk az osztály győztes foltos szukák összevetését. A nyílt és a győztes osztály győztese is sötétebb, mosottabb színezetű kutya lett. A három osztálygyőztes összevetéséből a győztes osztályos szuka került ki győztesen.

Sárga színcsoportban a magyar tenyésztésű és idén sikert sikerre halmozó fiatal sárga szuka ezen a napon is eredményesen szerepelt. A fiatal osztálygyőztes és a fajtagyőztes címet is megkapta, majd a Junior BIS címet.

A kiállítás BIS kutyája megérdemelten a győztes fekete kan lett. 

Remek helyszínek, jól szervezett, nagy létszámú kiállítások voltak ezen a hétvégén mind a két dog klub rendezésében. Érdemes volt kiutazni, a kiállításon részt venni, és nézelődni.

  Besenyszög, 2017. szeptember. 21.

Almási Nándor  

 DDK calligraphic layout

Danubius Dog Klub (DDK)

a Német Dog magyarországi fajtagondozó szervezete

Elnök/Képviselő: Tóth István
Székhely és levelezési cím: 7772 Villánykövesd, Kossuth Lajos utca 33. 
Adószám: 18269851-1-16
http://www.danubiusdogclub.hu               info@danubiusdogclub.hu
+ 36/70-2423458     https://www.facebook.com/danubiusdogclub/
Bankszámlaszám: OTP Bank 11742221-20036469-00000000
SWIFT/BIC: OTPVHUHB
IBAN: HU46 1174-2221-2003-6469-0000-0000


Danubius Dog Klub a Fővárosi Bíróság által nyilvántartása vett országos hatáskörű egyesület.

DDK calligraphic layout