header blue orig

2024.06.22.

Tápiószentmárton 

 

 Illusztráció

 

 

A tenyészszemlére előzetes jelentkezés szükséges, ezért az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldjétek meg
olvasható minőségben fényképezve vagy szkennelve az alábbiakat:
- a nevedre átíratott magyar (MEOESZ) vagy honosított külföldi származási lap mindkét oldalának képét
  (konfirmáció esetén: regisztrációs lap)
- adott esetben a kutya egészségügyi és színgenetikai szűrési eredményeit
- a díj befizetéséről szóló igazolását
- ha nem a DDK, hanem más MEOESZ szervezet tagja vagy, a kedvezményes díj igénybevételéhez
  a 2024. évi MEOESZ tagsági kártya adatlapot

 

Díjszabásunk a MEOESZ Szövetség díjszabásával megegyezik,
a 2024. évi szövetségi kártyával nem rendelkező tulajdonosok részéről az alábbi díjak duplája fizetendő.
- a tenyészszemle díja 18.000 Ft
  (normál származási lappal rendelkező, 15 hónaposnál idősebb dogoknak)
- a tenyészszemle + konfirmáció 18.000 Ft
  ("R" jelű regisztrációs lappal rendelkező, 15 hónaposnál idősebb dogoknak)
- önmagában a konfirmációs eljárás 6 000 Ft
  ("R" jelű regisztrációs lappal rendelkező, 12 hónaposnál idősebb dogoknak)
- az EuDDC tenyészszemle díja DDK tagoknak 50 euro, nem tagoknak 75 €
  (normál származási lappal és csípőízületi diszplázia szűrési igazolással rendelkező, 18 hónaposnál idősebb dogoknak)

Az összeget az egyesület OTP banknál vezetett 11742221-20036469-00000000 számú számlájára kérjük átutalni; a közlemény rovatba írjátok be: „Tenyészszemle” valamint a kutya törzskönyvi számát.

 Hozd magaddal
- az eredeti származási lapot (konfirmáció esetén: regisztrációs lapot)
- az egészségügyi és színgenetikai szűrési eredményeket
(adott esetben)
az 1 évnél nem régebbi veszettség elleni oltást igazoló oltási könyvet

 Kérjük, hogy még a ringbelépés előtt jelezzétek a bírónak, ha szukátok tüzel!

 Minden bírált kutyánál transzponder (mikrochip) ellenőrzés és marmagasság mérés történik.

 Tájékoztatunk, hogy a kutya neve, neme, színe és eredménye a http://danubiusdogclub.hu/hu/tenyesztes/tenyeszminositesek-nyilvantartasa oldalon automatikusan közzétételre kerül, egyesületi tagságtól függetlenül.

 A tenyészszemléinken "tenyészthető" minősítést elért (DDK tagok tulajdonában lévő vagy általuk tenyésztett ) kanok tulajdonosai/tenyésztői írásban kérhetik a Fedezőkanok fényképes oldalára való felhelyezést (a szolgáltatás ingyenes).

 Nevezése beküldése előtt kérjük, ismerjétek meg
- a német dog standardot, és 
- a DDK hatályos szabályzatait 

 További információ kérhető: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Locus/lokusz: génhely, ahol az adott helyhez tartozó génváltozatok közül 2 db, azaz egy pár található. A színgenetikai tesztek során azt vizsgálják, hogy az adott helyen az adott kutyában milyen génváltozat található az egyik, és milyen a másik helyen. Az információ birtokában a párválasztással befolyásolható tervezett alom lehetséges színösszetétele.

D-Locus D1 ( Dilution / Dilute ): úgynevezett "hígító", aminek hatásával a hétköznapokban a kék színű dogok esetén találkozunk, de ez felelős az "izabellának" (kék maszkos sárga) nevezett szín kialakulásáért is. 

K-Locus: Heterozigóta domináns formában az egyed fekete színű. Heterozigótaság esetén sárga/csíkos színt hordoz. Az utóbbi évek visszajelzései alapján ez a teszt a német dognál nem alkalmas annak elkülönítésére, hogy melyiket., a kutatások folyamatban vannak.

H-Locus: homozigóta formában embrionálisan letális, ezért két hordozó párosítása esetén alacsonyabb alomszám várható. Merle dog mellé érdemes harlekin-hordozó párt választani, így harlekin kölykök is várhatóak az alomban.

M-Locus: a hordozók azonosításával elkerülhetjük a fehér (duplamerle) kölykök születését. Pár éve tudjuk, hogy a merle allél (génváltozat) nem egységes, egyes szakaszainak hossza befolyásolja a mintázat intenzitását. Esetenként úgynevezett "rejtett merle" is előfordul (cryptic merle), ahol a kutya külleméből nem következtethetünk automatikusan a merle allél jelenlétére. Mantelos színben több egyed is ismert.

EM-Locus: A sárga/csíkos állományban jellemző sötét maszkért felelős génhely. Néhány esetben indokolt lehet a teszt elvégeztetése, mivel a kék színű dogok használatával a maszknélküliségért felelős recesszív génváltozat is bekerülhetett az állományba.
S-locus (piebald) "plattenes" vagy egyes "mantelosok" esetében játszik szerepet, egyedileg megfontolandó lehet a tesztelés a foltos/fekete tenyésztők körében.
B Locus "barna" vagy "barna maszkos" dogokat eredményez <bb> formában. Európai állományban nincs számottevő jelentősége, de egyes vérvonalak esetében indokolt lehet.

A-Locus Európai állományban nincs számottevő jelentősége, néhány amerikai tenyészetben látható "black & tan" dog színéért ez a génhely felelős. 

Az egyed színétől függ, mely színgenetikai teszteket javasolt elvégeztetni. 

Sárga vagy csíkos dogok esetében: D-Locus D1      
Kék dogok esetében:   K-Locus    
Fekete és mantelos dogok esetében: D-Locus D1 K-Locus H-locus  M-Locus
Merle dogok esetében: D-Locus D1 K-Locus    
Harlekin dogok esetében: D-Locus D1 K-Locus    

Merlequin (sok fehér területtel rendelkező merlék) vagy
kevés sötét folttal rendelkező harlekin dogok esetében:

D-Locus D1 K-Locus H-locus M-Locus

 Tenyésztésvezetőnk az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen segítséget nyújt a színgenetikai teszteredmények értelmezéséhez, és a tenyésztési gyakorlatban való hasznosításához. 

  

seqomics logo

 A SeqOmics Kft. a Nemzeti Akkreditációs hatóság által akkreditált laboratórium, a 2018/2019-es ISAG körkontrollon 1. minősítést ért el.

Egyik fő tevékenységeként genetikai betegségek DNS-alapú szűrésével foglalkozik, modern molekuláris diagnosztikai eszközök és módszerek felhasználásával. 

Színtesztek ára:

  • A, B lókusz 12000 Ft
  • D, E, M lókusz 10000 Ft
  • Kutya DNS kártya/profil 13500 Ft.
  • A genetikai betegségek szűrésének ára egységesen bruttó 10000 Ft.
 1. A jelenleg vizsgált betegségek listája a megrendelőprogramban érhető el, amit a
  https://www.seqomics.hu/hun/ oldalról a Szolgáltatások => Állategészségügy => Megrendelés útvonalon lehet letölteni.
 2.  A megrendelő lapot értelemszerűen kell kitölteni. A Danubius Dog Klub a SeqOmics Kft. szerződött partnere, tagjaink minden teszt árából 20% kedvezményre jogosultak, ezért ne felejtsék ezt is megjelölni a kitöltés során. Az elkészült pdf fájlt a megrendelés egyedi QR kódjával együtt ki kell nyomtatni, és aláírni.
 3.  A vérmintát (EDTA-s vérvételi csőbe) levevő állatorvos is lássa el aláírásával és pecsétjével a megrendelőlapot.
 4.  A megrendelőlapot csatolja a mintához, és személyesen vagy postai úton juttassa el a SeqOmics Biotechnológia Kft címére (6782 Mórahalom, Vállalkozók útja 7.).
 5.  A vizsgálati díjat a Raiffeisen Banknál vezetett 12067008-01561815-00100006 számlaszámra fizessék be és a megjegyzés rovatba a kiküldött számlán feltüntetett rendelés számot (Order No.) írják be.,

 Az eredmény a minta hiánytalan kézhezvételétől számított 5 munkanapon belül kerül kiküldésre a kérőlapon megadott e-mail címre (amennyiben a befizetés is beérkezett).

 Mivel itt nem szerepel minden, német dog fajtában releváns színgenetikai teszt (pl. K-lokusz, H-lokusz), érdemes érdeklődni, hogy időközben elérhetővé vált-e a kínálatban +36 30 3923642 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. .

 

 Laboklin

 A LABOKLIN kínálatában minden színgenetikai teszt szerepel, mely - jelenlegi tudásunk szerint - elérhető a német dog fajta vonatkozásában.

https://www.laboklin.co.uk/laboklin/GeneticDiseases.jsp?speciesID=GreatDane&catID=DogsCC

 

Ez a menüpont egyaránt szól a dogkölyköt kereső, és a tenyészteni szándékozó érdeklődőknek.

Az "Alomhírek" alpont rendszeresen frissített cikkében találhatóak a DDK tenyésztőinél született és tervezett almok. Javasoljuk, hogy látogassanak meg több tenyészetet is a kölyök kiválasztása előtt. Vásárláshoz figyelmébe ajánljuk "A klub" menü "Ügyintézés" alpontjából Letölthető dokumentumok / Tulajdonjog változások alábbi iratait: Adás-vételi és Foglaló mintaszerződés, Tulajdonjog átírás, illetve az "Ügyintézés" alpont "Díjszabás" oldalt. 

A "Német dog" menű "Standard" alpontjában található a német dog hivatalos fajtaleírása, mely egyebek mellett részletesen tartalmazza a hibákat és tenyésztésből kizáró hibákat. 

 A tenyészteni szándékozó német dog tulajdonosok tervezett tenyészszemléinkről a "Tenyésztés" menű "Aktuális tenyészszemle" és "Tenyészszemlék 2023" alpontban tájékozódhatnak. A tenyészszemléinken részt vevő dogok tenyészminősítései 2006-ig visszamenőleg ellenőrizhetőek a Tenyészminősítések nyilvántartásában. 

A témához kapcsolódik, de "A klub" menü "Szabályzatok" alpontjából tölthető le a "Tenyésztési Szabályzat", "Törzskönyvezési Szabályzat" "Tenyészszemle és Konfirmációs Szabályzat"

Fedezőkanok alpontban azok a - DDK tagok tulajdonában lévő vagy általuk tenyésztett - német dog kanok szerepelnek, akik tenyészszemléinken "tenyészthető" minősítést értek el.

 DDK calligraphic layout

Danubius Dog Klub (DDK)

a Német Dog magyarországi fajtagondozó szervezete

Elnök/Képviselő: Tóth István
Székhely és levelezési cím: 7772 Villánykövesd, Kossuth Lajos utca 33. 
Adószám: 18269851-1-16
http://www.danubiusdogclub.hu               info@danubiusdogclub.hu
+ 36/70-2423458     https://www.facebook.com/danubiusdogclub/
Bankszámlaszám: OTP Bank 11742221-20036469-00000000
SWIFT/BIC: OTPVHUHB
IBAN: HU46 1174-2221-2003-6469-0000-0000


Danubius Dog Klub a Fővárosi Bíróság által nyilvántartása vett országos hatáskörű egyesület.

DDK calligraphic layout