header blue orig

DANUBIUS DOG KLUB

IN MEMORIAM KORÓZS ANDRÁS

(1962-2022)

Péntek hajnalra pótolhatatlan veszteség érte a kutyás társadalmat. Elhunyt Korózs András, a hazai és nemzetközi kinológia egyik legnagyobb tekintélyű szakembere, a MEOESZ elnöke.

Szívbemarkoló olvasni, milyen sokan búcsúznak a közösségi médiában: a nemzetközi kutyás társadalom tagjai egymás után fejezik ki részvétüket. Halálhíre mindenkit megrázott.

Nekünk, dogosoknak Bandi nem „csak” nagy tekintélyű kinológus szakember volt. Hiánya dogos körökben nagy űrt hagy maga után. Meghatározó szerepe volt a magyar dogtenyésztés alakulásában és a klubéletben.

 

Egy ilyen gazdag és termékeny életútból nehéz kiemelni részleteket és még nehezebb objektív hangon megemlékezni, mert szinte minden kiállításról eszünkbe jut egy-egy személyes emlék.

A mi kutyás generációnk rajtuk, a „nagy öregeken” nőtt fel. Csodáltuk őket, hisz ők voltak azok, akiknek a külföldi csúcstenyésztők előre köszöntek, holott mi megszólítani sem mertünk őket.

Sokszor volt olyan érzése az embernek, hogy fényévekkel a többiek előtt jár. Bandi már akkor felismerte egy-egy probléma megoldását, amikor a legtöbben még magát a problémát sem látták.

Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy rövid idő alatt komoly nemzetközi kapcsolatrendszert épített ki. Amikor mások még Csehszlovákiába zötyögtek fedeztetni, ő a vasfüggöny másik oldaláról, az NSZK-ból hozott import kutyákat.

Talán az elsők között ismerte fel, hogy az angol vonalak színtisztaságára nagy szükség lesz a közeljövőben. Két foltos kant is importált a Helmlake kennelből, akik aztán a magyar tenyészetek vonalait javították. Sok magyar tenyésztő köszönheti neki alapító-, vagy kiállítási kutyáit. Saját tenyésztésű, kiváló küllemű dogjai voltak komoly, külföldi kezekben.

 

Amikor már nem foglalkozott a dog tenyésztésével, a fajta varázsától akkor sem tudott szabadulni, tevékenyen részt vett a klubéletében. Rengeteg tudást és tapasztalatot adott át nekünk. Volt tenyésztési felelős a HDC-s időszakban, majd egy ciklusban vezette a Danubius Dog Klubot. Elvitathatatlan érdeme van abban, hogy az akkori két klub közötti ellentét rendeződött és normalizálódtak a viszonyok. Most is valami hasonlót tervezett...

 

A legnehezebb időszakban lett elnöke a MEOE-nek, majd folytatólagosan a MEOESZ-nek. Abban a fojtogató légkörben rendezett egy elképesztően sikeres Európa-kiállítást, majd utána még sok másikat. Az ő munkáját dicsérik a nemzetközi színvonalra emelkedett szilvásváradi-, vagy a mostanra szintén nemzetközi rangra emelkedett komáromi CACIB-ok. Emellett mindig jutott ideje arra, hogy beszélgessen azokkal, akik a véleményét, segítségét kérték. Nemzetközi dogos kapcsolataink kiépülésének hátterében sokszor az ő személyének és tekintélyének szóló elismerés állt. Nagyon sok segítséget kaptunk tőle hazai kiállításokon is. 

Személyes kapcsolatait is felhasználta annak érdekében, hogy a dogosok küllembíró szaktekintélyeket hívhassanak meg rendezvényeikre.

Ritka volt az a nagyobb kiállítás, ahol nem lehetett vele a dog ring közelében találkozni. Ritka volt az a nagyobb kiállítás, ahova nem hívták dogot bírálni. Szaktudását a világ minden táján elismerték, nemzetközi küllembíróként bejárta a világot.

Elveszettünk egy remek bírót és elnököt. Egy sporttársat, aki példátlan szakmai tudású pártfogónk is volt. Most rajtunk a sor, hogy mindazt a tudást és tapasztalatot, amit tőle kaptunk, tovább vigyük és átadjunk a minket követő generációknak.

 

Isten veled, barátunk !               

                            

A Danubius Dog Klub ezúton szeretné kifejezni őszinte részvétét Korózs Bandi gyermekeinek és családjának!

írta: Szabó Roxána

 DDK calligraphic layout

DDK calligraphic layout